ACTIE DE LOPER

Aanpak weer toenemende overlast

Het gebied de Loper omvat de bouwblokken op de kop van de Mathenesserdijk, de Grote Visserijstraat en de Mathenesserweg. In 1999 werd dit gebied op de Mathenesserdijk door de gemeente aangewezen als een van de eerste hotspots voor stedelijke vernieuwing vanwege verloedering van panden, drugsoverlast, huisjesmelkers enz. Gemeente en woningbouwverenigingen hebben in de jaren daarna, mede met steun van de Europese Unie, heel veel verbeterd. Slechte panden zijn aangekocht, opgeknapt en deels weer verhuurd of verkocht aan nieuwe bewoners. Daarnaast heeft de gemeente ook particuliere eigenaren onder druk gezet om hun panden beter te onderhouden.

Veel is gedaan om het ook op straat schoon, heel en veilig te maken, onder leiding van de stadsmarinier.

Actie

Helaas zijn niet alle woningen aangepakt en dat beïnvloedt de uitstraling van het blok. Ook zijn niet alle VVE’s actief. Dit betreft dan vooral van vooral het gedeelte Mathenesserdijk (nrs. 275 t/m 279) en de Grote Visserijstraat (nrs. 4 t/m 14.) In de loop van 2010 is de situatie hier weer duidelijk aan het verslechteren. Er wordt vaker opgetreden tegen illegale kamerverhuur, diverse horecabedrijven in deze omgeving zijn al een keer tijdelijk gesloten, de verkoop en verhuur van woningen stagneert, de overlast op straat neemt toe en er is veel achterstallig onderhoud aan stoepen en straten.

Deze situatie bewijst nog eens hoe belangrijk het is dat deelgemeente, politie en instellingen heel alert blijven. Het is cruciaal om actief te handhaven tegen overtredingen en problemen structureel aan te pakken.

Reden voor het Bewonersplatform Mathenesserdijk om heel nadrukkelijk aandacht te blijven vragen bij gemeente en deelgemeente voor deze negatieve ontwikkeling.

Wat gaat er zoal mis:
* vuil storten naast de containers
* verkoop van drugs in de buurt
* illegale kamerverhuur
* dubbel parkeren
* reparaties van auto’s op de stoep of de straat
* slecht onderhoud van panden (ook na de renovatie van 1999)
* winkels en bedrijven, die zich niet aan openingstijden houden
* zwerfvuil, dat meerdere dagen blijft liggen
* hennepkwekerij
* leegstand
* krakers
* rioolbreuk en -verzakkingen

De ervaring leert, dat de gemeente pas echt in actie komt als er veel klachten zijn. Veel incidentele klachten maken samen duidelijk dat er sprake is van een structureel probleem.

Incidentele klachten zijn op een aantal manier te melden:
=> Bel met het algemene nummer van de gemeente: 14010
=> Bel met het Meldpunt Overlast van de deelgemeente: (010)276 0000 of stuur een email. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Anoniem melden kan ook.
=> Ga naar de site van de gemeente en vul een klachtenformulier in.
=> Spreek Stadstoezicht aan. Zij kunnen overtredingen doorgeven en zonodig direct een bekeuring geven.

Vaker gaat het om een structureel probleem. Het is dan handig om zelf wat meer informatie te verzamelen, bijvoorbeeld foto’s maken, een dagboek bijhouden, autokentekens noteren.

Maak dan een afspraak met het Meldpunt Overlast om dit te bespreken. Bekijk de site voor meer informatie over het (anoniem) melden van overlast en contactadres.

Het kan ook helpen om de wijkagent, (vacature), aan te spreken.

Of u kunt contact opnemen met de Stadsmarinier Michiel van der Pols. Hij is er voor schoon, heel en veilig in dit deel van Delfshaven. Contact: siteemail of telefoon secretariaat:06-5725 7058.

Leave a comment