ACTIE VUILCONTAINERS

Vuilcontainers na 10 jaar verplaatst: De aanhouder wint

Sinds juni 2004 vragen bewoners aandacht voor de overlast van de bovengrondse afvalcontainers bij de hoek van de Mathenesserdijk en de Zoutziederstraat. Blijkbaar de ideale plek voor ‘afvaltoeristen’ om alles naast de container te dumpen. In 2010 kreeg de deelgemeente zelfs de Gouden Kakkerlak voor de vervuiling op deze plek. Niet alleen kabels en leidingen lagen dwars, maar ook de Roteb wilde maar niet meewerken aan ondergrondse containers op een betere plek. actie vuilcontainers-1402-nieuwe locatie

Nu zijn alle inspanningen van bewoners, maar ook van de deelgemeente dan toch beloond.Er worden twee ondergrondse containers geplaatst in de brede stoep t.o. nr. 321. Op de plek van de oude containers komt weer gewoon een parkeerplaats.

Het voorbereidende werk is gedaan. Het wachten is nu op de plaatsing.

 Weg met de bovengrondse containers

De bovengrondse vuilcontainers op de Mathenesserdijk bij de Zoutziederstraat waren een gigantische bron van ergernis voor omwonenden. Het probleem was niet van vandaag of gisteren. Al vanaf 2004 voerden omwonenden actie voor aanpak van de overlast. Zij hebben de afgelopen jaren de wantoestanden bij de containers uitvoerig gedocumenteerd in het Actiedossier Vuilcontainers.

actie vuilcontainers-1007-zootje-knop

Niet voor niets kreeg de deelgemeente Delfshaven in 2010 de ‘Gouden Kakkerlak’ voor de wantoestanden bij deze containers.

Het Actiedossier heeft daar zeker aan bijgedragen.

Voor het Bewonersplatform was de maat in 2011 vol. Nu de deelgemeente, Roteb en Stadstoezicht er na al die jaren niet in waren geslaagd om het probleem op te lossen, was de enige oplossing dat de containers hier weg moesten.

Wat is het probleem met de vuilcontainers

DSC07103Bovengrondse containers zijn een bekend probleem, want ze zijn erg handig door de grote openingen. Mensen komen dus met grote, volle afvalzakken, met klein grof vuil, bouwpuin en zakken bedrijfsafval. De containers raken snel overvol en de bewoners in de buurt kunnen hun afval vaak niet eens kwijt. Wat toch niet door de kleppen past, wordt er gewoon naast gezet (TV’s, kasten, bedden, stoelen, autobanden, computers, lampen, enz.). Mensen op zoek naar bruikbare spullen graaien ‘s nachts in de containers en bij het zoeken naar bruikbare spullen worden afvalzakken uit de containers gehaald en op de stoep geleegd. Naast de rotzooi die dat oplevert, lopen mensen die hun afvalzak netjes aanbieden de kans beboet te worden.

Vanuit meerdere straten in de buurt achter de Mathenesserdijk loop je gemakkelijk naar de afvalcontainers op het kruispunt Mathenesserdijk – Zoutziederstraat toe. Dit kruispunt is een verzamelplek. De Mathenesserdijk is een straat met tweerichtingsverkeer, waardoor je er gemakkelijk met de auto langs kunt rijden om afval te dumpen. Ook ‘struiners’ komen in de auto langs om te kijken of er nog wat bruikbaars te vinden is.

Voor buitenstaanders is moeilijk voor te stellen, hoe de overlast van deze vuilcontainers eruit ziet. Vandaar het Actiedossier Vuilcontainers. Klik hier om het Actiedossier te bekijken en te  downloaden.

Zorgen vuilcontainers bij jou in de buurt ook voor veel overlast?

De ervaring leert, dat de gemeente pas echt in actie komt als er veel klachten zijn. Veel incidentele klachten maken samen duidelijk dat er sprake is van een structureel probleem.

Klachten zijn op een aantal manier te melden:
=> Bel met het algemene nummer van de gemeente: 14010
=> Bel met het Meldpunt Overlast van de deelgemeente: (010)276 0000 of stuur een email. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Anoniem melden kan ook.
=> Ga naar de site van de gemeente en vul een klachtenformulier in.
=> Spreek Stadstoezicht aan. Zij kunnen overtredingen doorgeven en zonodig direct een bekeuring geven.

Leave a comment